Borlänge curling

0

Detta är en klubb där alla curling intresserade och de som vill lära sig denna roliga sport är välkomna. Klubben anordnar klubb- och serietävlingar för sina medlemmar, nya som gamla och har varit med att sätta Borlänge på kartan när det gäller bästa curlingklubb. Klubben bildades redan 1944 och har sedan dess bara vuxit. De har en välutbyggd hemsida där man kan läsa om klubben med kontaktuppgifter och länkar till andra curlingsidor. Du kan även boka tid online för att få spela på curlingbanorna i Borlänge Curlinghall.

Deras egna curlinghall

I Borlänges curlinghall finns 4 banor byggda 2007. Här har man möjlighet att hyra bana per timme och ha kul. Det finns även en cafeteria där man kan sitta och titta på när andra spelar. Man kan boka tid på nätet så det är väldigt enkelt att spela curling i Borlänge. Borlänge curlinghall erbjuder lagom motion och trevlig samvaro. Företag, skolor och privata sällskap är välkomna att boka och spela under vintersäsongen. Hallen är stängd under sommarsäsongen.

Isen i en curlinghall ligger från början av oktober till slutet av mars. Det är viktigt att isen är perfekt när man spelar curling. Isen måste därför med jämna mellanrum förnyas och underhållas, skrapas och duschas för att minska friktionen mellan isen och stenen. Det kallas för pebling när man duschar isen och gör att stenen glider väldigt lätt eftersom ytan blir knottrig och kontakten mellan sten och is blir mindre.

Vad är curling?

Det första man tänker på när någon säger curling är att några personer står och sopar framför en glidande sten. Ändamålet är att kontrollera stenens kurs på ett sätt så att den kommer in i ringarna på banan och att få bort så många av motståndarens stenar som möjligt. Lagen har 8 stenar var och spelar iväg två stenar varje omgång. Du får så många poäng som du har stenar närmare mitten än motståndaren har. Laget med flest poäng vinner matchen.

En curlingsten väger nästan 20 kilo och har en liten glidyta på ungefär en decimeter i diameter. Den glidytan under stenen som har kontakt med isen är bara cirka en centimeter. Curlingsopen, också kallad för kvast är en tygdyna som kan vara i olika material, men det finns också vanliga kvastar man kan använda när det är fuktigt och frostigt i hallen. Skorna är inte likadana. Den ena har en väldigt hal glidsula och den andra har ett väldigt bra grepp.

 

 

Curling är kul

Spelarna ettan, tvåan, trean och fyran som de kallas har kul på banan när de curlar. De får bra motion och koncentrationen är hög. De måste planera tidigt i spelet och jobba hårt för att styra denna värdefulla sten på rätt kurs på hal yta med minimal glidyta. Detta är ett spännande sport. Verktygen kan tyckas enkla men är specifika och specialutformade för ändamålet. Curling är en sport för alla och det finns många curlingklubbar och hallar omkring i landet där du kan börja träna.