Curling Em

Curling em är ett mästerskap som spelas varje år mellan europeiska länder. Mästerskapet äger vanligtvis rum i december och de bästa åtta lagen blir direktkvalificerade till världsmästerskapet i curling. Sverige har lyckats etablera sig som ett av de mest framgångsrika lagen genom tiderna. Herrarna har vunnit 28 medaljer och damerna har vunnit 33 medaljer.

Få koll på reglerna inför curling em 2017

Reglerna för curling em 2017 är ofta lättare att förstå än spelets komplexitet. Curling är som bekant en lagsport med fyra spelare där man vill få granitstenen, mer känd som kulan, så nära boet som möjligt. En spelare skjuter iväg kulan medan två andra spelare sopar med kvastar framför kulan för att positionera den så nära boet som möjligt. Den fjärde spelaren är lagets lagkapten, även kallad för “Skipper”. Lagkaptenens uppgift är att vägleda spelarna och inriktningen på spelet.

Curlingens historia i Sverige

Curling har spelats i Sverige sedan 1840-talet. Spelet utvecklades främst i Stockholm där också den första upplagan av Nordiska spelen ägde rum år 1901. Det var först när Curlingförbundet bildades år 1916 som spelet kom att bli erkänd som en sport. Curling em för damer har spelats i Sverige fyra gånger och curling em för herrar har spelats i Sverige fem gånger.

 

Sveriges damlandslag i curling

Sveriges damlandslag i curling består av Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs. Laget bildades 2015 med målsättningen att etablera sig i toppen av världseliten och kvalificera sig till de olympiska spelen 2018. Lagets senaste mästerskap var vm 2017 där man vann en bronspeng. Tredjeplatsen i vm cementerade lagets position bland världseliten och garanterade en plats i nästa års olympiska spel.