Curling i Helsingborg

0

Helsingborg har en aktiv curlingklubb där ung som gammal kan lära sig sporten. Här kan man anmäla sig till nybörjarkurser oavsett ålder. Klubben har funnits sedan 1958 och är en stor del av Helsingborgs sportutbud. Förr i tiden spelade man utomhus men numera finns en inomhusbana där man tränar och tävlar. Curling är en lagsport där det går ut på att föra en granitsten över isen mot en måltavla. Curlinglaget består av fyra personer. Sverige har varit en framgångsrik nation när det gäller curling i OS där damlandslaget har vunnit två guldmedaljer.

Curling i Sverige

Själva sporten är en lagsport där fyra personer försöker att föra en granitsten mot målområdet. Stenen kan väga upp till nästan tjugo kilo. I Sverige finns cirka 5000 personer som sysslar med curling som ursprungligen härstammar från 1500-talet. I Skottland hade man under den tiden ett curlingliknande spel eftersom vädret tillät att man kunde spela på naturis. På 1800-talet spreds curlingen över hela världen. Curling i Helsingborg etablerades år 1958.

År 1838 skapades regler för curling och de regler använder man än idag. Curlingen kom till Sverige och Uddevalla cirka 1840 för att sedan spridas till Stockholm och andra orter. Själva sporten kräver inte speciellt mycket specialutrustning såsom många andra sporter gör. Dock behöver man speciella skor som gör att man kan glida på isen. Skorna ska vara utrustade med en glidsula, gjord av teflon, under ena skon och en greppsula, gjord av gummi, under den andra.

Helsingborgs curlingklubb idag

Helsingborgs curlingklubb har idag cirka 80 medlemmar, både unga och gamla. Klubben firade sitt 50-årsjubileum år 2008. Det är en aktiv klubb där man tar in nya medlemmar genom olika nybörjarkurser. Genom åren har det funnits människor som har fungerat som klubbens eldsjälar som har gjort att klubben finns kvar. Det finns både herrlag och damlag i klubben och tävlingar där dessa kan tävla i olika klasser och nivåer.

Det finns även lag och träning för juniorer och de yngre juniorerna. Detta kan göra så att man kan börja tidigt för att kunna avancera inom sporten. För att träna och tävla i Helsingborgs curlingklubb behöver man betala en medlemsavgift. Medlemsavgiften beror på hur gammal man är och hur aktiv man är inom curling. De äldre som tränar betalar mer än de yngre samt att om man endast vill vara en passiv medlem, betalar man en mindre summa.

 

Curlingklubb i Helsingborg

Sporten curling är populär i Sverige och damlandslaget i curling har även vunnit guldmedaljer i OS. I Helsingborg finns en stor ishall där man kan träna och tävla i curling. Det finns nybörjarkurser om man vill testa på sporten. Det finns även tävlingar för de som är aktiva och tränar inom klubben oavsett ålder. Om man är ung eller gammal spelar ingen roll eftersom man kan träna vid olika tillfällen och delta i olika tävlingar.