Curling i Malmö

0

Befinner du dig i Malmö och är curlingintresserad? Här finner du flera möjligheter att utöva denna roliga sport. Du behöver faktiskt inte vara medlem i en klubb eller spela i ett lag för att prova på idrotten. Det finns så kallade pay and play-banor där du betalar per gång. Du kan spela med dina vänner, med arbetskollegorna eller med familjen. Det blir en både rolig och annorlunda upplevelse. Skulle du få blodad tand finns det flera curlingklubbar i Malmö med omnejd att välja på.

Spelregler i curling

Kanske har du sett curling på tv? Både det svenska herr- respektive damlandslaget är riktigt duktiga och brukar gå långt i exempelvis OS. Om du vill curla i Malmö men inte känner dig redo för att gå med i en klubb kan du prova att spela hos exempelvis Malmö CK. Före du spelar första gången får du både en teoretisk och praktisk genomgång av curling och dess regler. Därefter får du spela en match som varar omkring 120 minuter.

Var inte rädd för att fråga instruktörerna om råd och tips, de finns på plats för att hjälpa dig få en rolig spelupplevelse. Samla ihop några av dina vänner. Lämpligt antal per curlingbana är sex till åtta personer. Även om du får instruktioner på plats kan det vara bra att känna till grunderna. Du vet säkert att det vinnande laget är de som lyckas med att placera sina stenar närmast mitten av “boet”. I en omgång har lagen åtta stenar var.

Mattcurling i Malmö

Curling är som bekant en vintersport men tack vare ishallar är det möjligt att spela året om. Det är dock viktigt att poängtera att Malmö CK vanligtvis håller stängt under sommaren. Klubben som startade år 1964 har sedan dess flyttat runt i Malmö men sedan år 2015 finns de i Limhamn. Klubben brukar vanligtvis också anordna prova-på-dagar under lov. Då har de hållit till på Kockum Fritid i Västra hamnen. En annan curlingklubb i Malmö där du kan få prova på är Unicurl. Under dessa aktiviteter spelas inte sporten på is. Istället används speciella mattor som stenarna glider fram på. På detta sätt blir sporten enklare att utföra och är lämplig även i en vanlig idrottshall.

Unicurls grundare heter Carl-Åke Ahlqvist och var en pionjär till innebandyn i Sverige. Under 1960-talet började han att importera plastklubbor och det blev starten för den populära sporten. Familjen Ahlqvist driver idag verksamheten som ett familjeföretag och de inriktar sig på idrott och rörelse. Konceptet med mattcurling utvecklades under 1970-talet då Carl-Åke fick som uppdrag av Svenska Handikappsidrottsförbundet att utveckla en rolig och lämplig aktivitet. Idag går det att spela mattcurling över hela Sverige. Om du vill veta var denna typ av curling finns, kan du se en karta med dessa orter på Unicurls hemsida.

 

En sport för alla

Curling är en sport som passar för alla, såväl ung som äldre. Det går att anpassa idrotten så att den är lämplig för de som utövar den. Enligt internationella regler får en curlingsten väga upp till och med 19.96 kg men den får alltså vara lättare. Om du spelar på skoj med dina vänner kan ni gå efter ett förenklat regelverk som gör att det är lättare att komma igång. Alla regler finns i sin helhet på hemsidan för Svenska Curlingförbundet.