Curling VM

Man tror att curlingen har sitt ursprung från 1500-talets Skottland. Sporten har alltså funnits i cirka 500 år men reglerna är nästan desamma som när man först började spela. Förr i tiden spelade man utomhus, men idag finns det speciella curlinghallar där man spelar, många med läktarplatser för dem som vill titta på. Det är även i dessa som stora curlingevangemang såsom VM spelas.

Världsmästerskap i curling varje år

Herrarna hade sitt första curling VM 1959 medan damernas VM började 20 år senare. VM i curling är en tävling som inträffar varje år i mars och april där lag från hela världen får vara med och tävla. Kanada är det mest framgångsrika landet i dessa tävlingar på både dam- och herrsidan och har allt som allt vunnit 85 medaljer i mästerskapen. Sverige ligger på en andra plats i tabellen, och ursprungslandet Skottland har tredje platsen.

Curling VM och dess fans

Curling VM är inte bara till för spelarna utan även för publiken. Mästerskapet brukar dra bra med publik, speciellt folk från värdlandet som kommer för att försöka heja sitt lag till seger på hemmaplan, men även folk som rest långt för att komma dit. Tävlingarna sänds dessutom på tv i flera länder så att så många som möjligt ska ha chans att stötta sitt lag.

 

Curling kan skapa sammanhållning

Curling VM har spelats varje år sedan 1959 och folk från hela världen engagerar sig i mästerskapet, både spelare och de som bara tittar på. Just multinationaliteten är väldigt positiv. Många sporter, inklusive curling, har ofta en förmåga att skapa sammanhållning, både bland spelarna i laget men även hos fansen i publiken eller hemma i soffan. Detta gäller även över landgränserna då sport kan hjälpa till att bygga respekt för andra och med respekt kommer acceptans. I en värld som idag är splittrad på många ställen kan detta vara viktigt.